TECHNIKI OBRAZOWANIADiagnostyka odmy opłucnowej jako powikłania u chorych po zabiegach kardiochirurgicznych - Głowacki, Jan; Pakosiewicz, Waldemar; Kucewicz, Ewa; Miszalski-Jamka, Karol; Karolak, Wojciech; Przybylski, Roman; Kluczewska, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Odma opłucnowa (łac. pneumothorax ) jest jednym z powikłań występujących po zabiegach kardiochirurgicznych. Podstawą diagnostyki odmy jest zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej. W warunkach oddziału pooperacyjnego jego wartość jest jednak ograniczona za względu na stan chorych i możliwość uzyskania tylko projekcji przednio-tylnej. Wnikliwa analiza zdjęcia i danych klinicznych pozwalają postawić właściwe rozpoznanie odmy bez konieczności wykonywania tomografii komputerowej (TK).