Rzadki przypadek raka jasnokomórkowego ślinianki przyusznej imitujący zapalenie ucha zewnętrznego - Pabiszczak, Maciej; Kopeć, Tomasz; Leszczyńska, Małgorzata; Jurczyszyn, Donata; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
Przedstawiono 48-letniego mężczyznę z rozległym, rzadkim, pierwotnym rakiem jasnokomórkowym prawej ślinianki przyusznej. Nietypowy przebieg choroby w postaci obrzęku guzkowo-rumieniowatego małżowiny usznej bez objawów porażenia nerwu twarzowego sugerował proces zapalny ucha zewnętrznego i utrudniał ustalenie rozpoznania. Ostatecznie diagnozę postawiono na podstawie biopsji otwartej guza oraz badań immunohistochemicznych.