Pierwotny czerniak pochwy – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Jałocha-Kaczka, Anna; Sęk, Piotr (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Pierwotny czerniak pochwy występuje bardzo rzadko. W piśmiennictwie nie ma zgodności co do optymalnego sposobu jego leczenia. W pracy opisano przypadek 65-letniej chorej z czerniakiem pochwy. Guz pierwotny zlokalizowany był w 1/3 górnej pochwy. Dokonano resekcji guza pierwotnego. Późniejsze leczenie związane było z kolejnymi nawrotami choroby. Pomimo zastosowanej terapii, doszło do rozsiewu nowotworu i wystąpienia przerzutów do płuc, narządów jamy brzusznej i miednicy. Obecnie chora jest leczona paliatywnie. Przedstawiony przypadek ilustruje szybki i agresywny przebieg czerniaka pochwy, który pomimo wczesnego rozpoznania i agresywnego leczenia rokuje źle. Ze względu na bardzo rzadkie występowanie tego nowotworu istnieje potrzeba dokumentowania każdego takiego przypadku w celu opracowania bardziej korzystnego schematu leczenia i kontroli chorych.