Lupus erythematosus tumidus – rzadka odmiana przewlekłej skórnej postaci tocznia rumieniowatego - Chylicka, Joanna; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Gwiazdowska, Anetta; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Lupus erythematosus tumidus (LET) jest rzadką odmianą skórnej postaci tocznia rumieniowatego. Postać tę charakteryzuje szczególna wrażliwość na promieniowanie ultrafioletowe, łagodny i przewlekły przebieg, brak objawów narządowych oraz dobra odpowiedź na leki przeciwmalaryczne. Zmiany skórne mają niecharakterystyczny, rumieniowo-obrzękowy obraz i mogą przypominać inne dermatozy. Z tego powodu choroba ta może powodować trudności diagnostyczne. Cel pracy. Przedstawienie przypadku LET. Opis przypadku. Kobieta 37-letnia ze zmianami o przewlekłym, pięcioletnim przebiegu, z okresami zaostrzeń i remisji, u której rozpoznanie LET ustalono na podstawie obrazu klinicznego i histopatologicznego oraz badań immunologicznych i prób świetlnych. Wnioski. Brak typowego dla LET obrazu histopatologicznego i specyficznego markera immunologicznego jest przyczyną trudności diagnostycznych w tej postaci tocznia.