Zmiany skórne w przebiegu ostrej białaczki szpikowej – opis przypadku - Badzian, Aleksandra; Ciuruś, Magdalena; Malinowska, Alicja; Znajewska, Aleksandra; Brycka, Natalia; Grzanka, Aleksandra A.; Placek, Waldemar (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Ostre białaczki szpikowe to nowotwory złośliwe układu białokrwinkowego, stanowiące 80% wszystkich ostrych białaczek u dorosłych. Charakteryzują się obecnością w szpiku i we krwi klonu stransformowanych komórek, wywodzących się z wczesnych stadiów mielopoezy. Obok objawów ogólnych (anemia, małopłytkowość) mogą występować nacieki w różnych narządach, w tym objawy skórne – świąd, przebarwienia, rumień wielopostaciowy, pemfigoid pęcherzowy i guzy skórne. Opisywano również przypadki rozsianych żółtaków, a także mięsaka mieloidalnego, występującego najczęściej u osób z ostrą białaczką szpikową. Objawy skórne spotyka się znacznie częściej w przypadku białaczek limfocytarnych niż szpikowych. Mogą one poprzedzać wystąpienie choroby lub jej nawrót, współistnieć lub występować po pojawieniu się objawów ogólnych, a niekiedy stanowią czynnik prognostyczny. Cel pracy . Przedstawienie 61-letniego pacjenta, u którego charakter zmian skórnych sugerował rozrost układu białokrwinkowego, a dokładne badania hematologiczne potwierdziły rozpoznanie ostrej białaczki szpikowej. Opis przypadku . Zmiany skórne o charakterze fioletowo-brązowych guzów o wielkości 1–3 cm na skórze gładkiej, owłosionej głowy oraz błonach śluzowych jamy ustnej z towarzyszącym świądem i uogólnioną limfadenopatią pojawiły się przed 3 miesiącami. Podczas hospitalizacji w Klinice Dermatologii w Bydgoszczy zaobserwowano odmłodzenie obrazu krwi obwodowej, a w badaniu histopatologicznym wycinka skórnego masywny naciek z komórek jednojądrzastych. Pacjenta skierowano do dalszej diagnostyki na oddział hematologii, gdzie rozpoznano ostrą białaczkę szpikową i wdrożono chemioterapię. Wnioski . Opisany przypadek wskazuje, że obecność i dokładna diagnostyka zmian skórnych może się przyczynić do rozpoznania złośliwych rozrostów układu białokrwinkowego.