Świąd odbytu – etiologia i metody terapii - Hadasik, Karolina; Hadasik, Grzegorz; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Świąd odbytu to nieprzyjemne odczucie prowadzące do drapania skóry okolicy odbytu. Jest dosyć często występującym objawem w przebiegu wielu schorzeń ogólnoustrojowych, dermatologicznych i proktologicznych. Diagnostyka może być trudna ze względu na uwarunkowania anatomiczne i fizjologiczne tej okolicy. W przypadku braku jakiejkolwiek znanej przyczyny mówimy o tzw. samoistnym świądzie odbytu. W pracy omówiono najczęstsze jednostki chorobowe powodujące świąd odbytu wraz z metodami ich terapii oraz idiopatyczny świąd odbytu i próby jego leczenia.