Ultraniskodawkowa doustna menopauzalna terapia hormonalna – niezrealizowane marzenie czy wreszcie rzeczywistość? - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Redukcja dawek estrogenów i progestagenów to jeden z głównych trendów w doustnej terapii hormonalnej okresu menopauzy ( menopausal hormone therapy – MHT). Badania nad ultraniskodawkową doustną MHT – złożoną z 0,5 mg estradiolu w połączeniu ze zredukowanymi dawkami różnych progestagenów (np. octan noretisteronu, dydrogesteronu) – wykazały nie tylko wysoki profil bezpieczeństwa, ale przede wszystkim skuteczność tej terapii w znoszeniu wielu dolegliwości okresu menopauzy.