Czy spadek libido po menopauzie ma podłoże hormonalne? - Skrzypulec-Plinta, Violetta; Chełmicki, Artur; Gojdź, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w trakcie menopauzy mogą wpływać na funkcje seksualne kobiety. Około 40% kobiet w wieku menopauzalnym zgłasza problemy w sferze życia intymnego. Znaczący wpływ na obniżenie aktywności seksualnej mają zmiany stężeń hormonów: estrogenów, androgenów i progesteronu. Najczęstsze zaburzenia seksualne obejmują zmniejszenie popędu płciowego, awersję do współżycia, brak pobudzenia, ból w trakcie stosunku. Dostępne są liczne rodzaje suplementacji hormonalnej umożliwiające poprawę jakości życia. Wiele danych potwierdza skuteczność stosowania estrogenów w redukcji objawów wypadowych okresu menopauzalnego. Progestageny dołączane są do estrogenów w celu zapobiegania rozrostom błony śluzowej macicy. Suplementacja androgenami związana jest z poprawą funkcji seksualnych i satysfakcji ze współżycia. Syntetyczny steroid, tibolon, jest efektywny w leczeniu zarówno objawów wypadowych, jak i w leczeniu dysfunkcji seksualnych. Optymalny efekt terapeutyczny możliwy jest przy dopasowaniu metody terapeutycznej dostosowanej indywidualnie do potrzeb każdej pacjentki.