Kosmeceutyki w pielęgnacji skóry kobiet w okresie menopauzalnym - Wojnowska, Dorota (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Termin „kosmeceutyki” wprowadził ponad 25 lat temu amerykański dermatolog Albert Kligman w celu określenia środków kosmetycznych o działaniu leczniczym. Kosmeceutyki zwykle przeznaczone są do stosowania w konkretnych problemach estetycznych (np. zmarszczki, przebarwienia). Skóra dojrzała z cechami starzenia hormonalnego potrzebuje zastosowania kosmetyków zawierających składniki aktywne, działających ochronnie i regenerująco. Do grupy kosmeceutyków należą produkty o działaniu silnie nawilżającym oraz preparaty zawierające: retinoidy, hydroksykwasy, antyoksydanty, substancje rozjaśniające skórę, wyciągi roślinne oraz inne składniki, np. czynniki wzrostu ( growth factors – GH), fitoestrogeny i peptydy. W pracy omówiono działanie wybranych najważniejszych grup substancji aktywnych na objawy starzenia się skóry.