System osteoprotegeryna, receptor aktywujący jądrowy czynnik κB oraz ligand dla receptora aktywującego jądrowy czynnik kB a zmiany kostne u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit - Jankowska, Agnieszka; Korzon-Burakowska, Anna; Kamińska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
W ostatnich latach zwiększa się zapadalność na nieswoiste zapalenia jelit wśród dzieci. Ze względu na złożoną etiopatogenezę tych chorób, w której znaczącą rolę odgrywają mechanizmy autoimmunologiczne, ich leczenie jest nadal głównie przyczynowe. Przewlekły proces zapalny oraz stosowana terapia wiążą się z wieloma powikłaniami. Jednym z nich są zaburzenia mineralizacji kości. Duże nadzieje związano z odkryciem osteoprotegeryny (OPG), receptora aktywującego czynnik jądrowy κB (RANK) i liganda dla RANK. Cytokiny te są obecne w licznych tkankach i odgrywają kluczową rolę w procesach tworzenia i resorpcji kości, a także są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Wraz z rozwojem wiedzy na temat tych białek pojawiły się nowe możliwości terapeutyczne chorób, w których patomechanizm są one zaangażowane.