Czynniki nasilonego włóknienia wątroby u osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby - Raszeja-Wyszomirska, Joanna; Stachowska, Ewa; Safranow, Krzysztof; Milkiewicz, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp : Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby ( nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) jest obecnie jednym z najczęściej rozpoznawanych przewlekłych schorzeń wątroby w świecie zachodnim. Obejmuje swym spektrum zarówno łagodne, proste stłuszczenie wątroby, jak i stłuszczeniowe zapalenie wątroby ( non-alcoholic steatohepatitis – NASH) z jej stanem zapalnym i różnie nasilonym włóknieniem. U ok. 20% chorych z NASH rozwinie się marskość wątroby ze schyłkową jej niewydolnością. Mechanizmy progresji prostego stłuszczenia wątroby do stłuszczeniowego zapalenia narządu nie są do końca poznane. Ich ustalenie pozwoliłoby na wczesną identyfikację chorych ze zwiększonym ryzykiem zaawansowanego włóknienia wątroby, monitorowanie progresji choroby oraz odpowiedź na postępowanie lecznicze. Cel : Znalezienie biomarkerów nasilonego włóknienia wątroby w grupie polskich pacjentów z NAFLD potwierdzonym w badaniu biopsyjnym. Wyniki : Do badania włączono 60 kolejnych chorych rasy kaukaskiej. Czynnikami związanymi z włóknieniem wątroby w stopniu F3 i F4 były: starszy wiek, większa masa ciała, większe stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy oraz większy stosunek aminotransferazy asparaginianowej do alaninowej (AST/ALT), a także wyznaczniki insulinooporności i małe stężenie albumin w surowicy. Z bardziej zaawansowanym włóknieniem wątroby były ponadto związane większe stężenia kwasu hialuronowego i kolagenu typu IV w surowicy. Zaobserwowano ponadto korelację między płcią żeńską, większym stężeniem triglicerydów w surowicy oraz stężeniem AST a bardziej nasilonym włóknieniem wątroby w analizie jednoczynnikowej. Wnioski : Kwas hialuronowy oraz zwiększony stosunek AST/ALT w surowicy były niezależnymi czynnikami zaawansowanego włóknienia wątroby w wieloczynnikowej analizie regresji w populacji polskich pacjentów z potwierdzonym biopsyjnie rozpoznaniem NAFLD. Populacja ta pod kilkoma względami różni się od opisywanych dotychczas kohort z tym schorzeniem.