Zmiany patologiczne przewodu pokarmowego u pacjentów operowanych z powodu wrodzonego przerostowego zwężenia odźwiernika – opis przypadków - Jabłoński, Janusz; Andrzejewska, Ewa; Gawrońska, Renata; Lewandowska, Małgorzata (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Przerostowe zwężenie odźwiernika jest jedną z częściej występujących wad wrodzonych, wymagającą szybkiej interwencji chirurgicznej w okresie niemowlęcym. Powoduje je postępujący przerost mięśni odźwiernika. Występuje z częstością 1–4 na 1000 żywych urodzeń. Dane z piśmiennictwa sugerują, że ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie przewodu pokarmowego u pacjentów operowanych z powodu przerostowego zwężenia odźwiernika jest większe niż w grupie osób zdrowych. Przyczyna zaburzeń jest nieznana. Do najczęściej opisywanych zmian należą: owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, refluks dwunastniczo-żołądkowy oraz deformacja opuszki dwunastnicy. Niektóre badania wskazują na zaburzenie czynności motorycznej odźwiernika u tych chorych. W pracy przedstawiono rodzinę, której 3 członków było leczonych z powodu wrodzonego przerostowego zwężenia odźwiernika. U 2 dorosłych osób badania kontrolne wykazały zmiany w przewodzie pokarmowym. Dokonano także przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego u pacjentów operowanych z powodu wrodzonego przerostowego zwężenia odźwiernika.