Frakcjonować! - Leszczyńska, Barbara (Menedżer Zdrowia, 2011)
Gdy wybuchła afera wokół budowy polskiej fabryki przetwarzania osocza, wydawało się, że najważniejsza dla kilkunastu tysięcy chorych inwestycja utknie na martwym punkcie. Po latach oczekiwania pojawiło się światełko w tunelu. Ministerstwo Zdrowia wytypowało firmę, która ma wybudować zakład. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkcja leków krwiopochodnych ruszy do końca 2015 r.