Kłopotliwe prawo pacjenta - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2011)
Co pewien czas ukazują się w mediach doniesienia o tym, jak nietrzeźwy lekarz przyjmował pacjentów w przychodni albo zajmował się nimi w szpitalu. Taką postawą lekarza oburzeni są wszyscy: pacjenci, dyrektorzy szpitali, minister zdrowia. Nikt nawet nie próbuje używać argumentu, że lekarz – jak każdy obywatel – jest wolny i ma swoje prawa, a jednym z nich jest prawo do picia alkoholu.