Opis przypadkuPrzeznaczyniowe zamknięcie czynnego zespolenia Waterstona u chorego po korekcji wrodzonej wady serca – opis przypadku - Demkow, Marcin; Biernacka, Elżbieta Katarzyna; Kwaśniak, Dominika; Zaborowska, Emilia; Petryka, Joanna; Stępińska, Janina; Hoffman, Piotr (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Przedstawiono przypadek 30-letniego pacjenta po całkowitej korekcji złożonej wrodzonej wady serca i po wcześniej wykonanych operacjach paliatywnych (zespolenie typu Blalocka-Taussig i typu Waterstona). U pacjenta przyjętego z zaostrzeniem obukomorowej niewydolności serca (NYHA IV) stwierdzano ciężką niedomykalność płucną i znacznie upośledzoną kurczliwość obu komór. Stwierdzono również duży przeciek lewo-prawy przez czynne zespolenie Waterstona (Qp : Qs = 3 : 1). Leczenie farmakologiczne nie było skuteczne. Wykonano przeznaczyniowe zamknięcie przecieku za pomocą okludera Amplatza. Uzyskano radykalną poprawę stanu pacjenta leczonego doustnie.