Przetoka mostkowo-oskrzelowa: niezwykle rzadkie powikłanie po chirurgicznej rewaskularyzacji wieńcowej - Nowicki, Rafał; Marczak, Jakub; Stachurski, Andrzej; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Choć powikłania związane z pozostawieniem elektrod nasierdziowych do czasowej stymulacji nie są zbyt częste, to mogą w istotny sposób pogorszyć odległe wyniki leczenia chirurgicznego. Autorzy przedstawiają przypadek 53-letniego mężczyzny, u którego rozwinęła się głęboka infekcja mostka w postaci przetoki mostkowo-oskrzelowej. W pracy omówiono proces diagnostyczny, przebieg leczenia, a także poddano dyskusji czynniki etiologiczne. Zdaniem autorów zarówno pozostawione elektrody nasierdziowe, jak i uszkodzenie miąższu płuca podczas zakładania szwów metalowych na mostek mogą być odpowiedzialne za wystąpienie przetoki mostkowo-oskrzelowej. Klasyczna fistulografia z wykorzystaniem ufiksowanego w przetoce drenu jest rekomendowanym przez nas, prostym i skutecznym narzędziem diagnostycznym.