WADY WRODZONENieprawidłowo niskie ujście żyły głównej górnej do prawego przedsionka u pacjenta z częściowo nieprawidłowym spływem lewych żył płucnych - Karolczak, Maciej A.; Mądry, Wojciech; Grabowski, Krzysztof; Tarnowska, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Anomalie dotyczące lokalizacji górnego połączenia kawalno-przedsionkowego należą do niezwykłych rzadkości. Autorzy przedstawiają przypadek 9-miesięcznego chłopca z nisko położonym prawoprzedsionkowym ujściem przedsionkowym żyły głównej górnej, u którego dodatkowo stwierdzono częściowo nieprawidłowy spływ lewych żył płucnych.