Skośne vs poprzeczne zespolenie żołądkowo-przełykowe w aspekcie zwężenia w miejscu zespolenia: badanie prospektywne, z randomizacją po resekcji przezrozworowej przełyku typu gastricpull-up - Farahnak, Mohammad-Reza; Askarpour, Shahnam; Peyvasteh, Mehran; Sokouti, Mohsen; Feizi, Iraj (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Zabieg chirurgiczny może zwiększyć szansę przeżycia w przypadku nowotworu przełyku. W chirurgii paliatywnej nowotworów przełyku dno żołądka zostaje zespolone poprzecznie z kikutem przełyku. Rozwijające się zwężenie w miejscu zespolenia często uniemożliwia wyleczenie dysfagii. W jednym z badań poświęconych nowotworom przełyku wykazano, iż występowanie tworzącego się zwężenia w przypadku poprzecznego zespolenia przełykowo-żołądkowego wyniosło 13,6%. W związku z częstym występowaniem zwężenia w zespoleniu poprzecznym, wprowadziliśmy nową technikę (zespolenie skośnie), a następnie dokonaliśmy jej porównania z rutynowo stosowanym zespoleniem poprzecznym w prospektywnym badaniu klinicznym z randomizacją. Materiał i metody: Badanie kliniczne przeprowadzono w szpitalu Imam Hospital (Tabriz, Iran) w latach 2003 i 2008. Badaniem objęto 200 pacjentów z nowotworem przełyku potwierdzonym biopsją. Pacjentów podzielono na dwie grupy równe pod względem liczebności. U wszystkich pacjentów wykonano przezrozworową resekcję przełyku (ang. transhiatal esophagectomy – THE) oraz transpozycję żołądka do śródpiersia. W obydwu grupach wykonano szyjne zespolenie przełykowo-żołądkowe z zastosowaniem losowo dobranej metody: poprzecznej (ang. transverse – T) lub skośnej (ang. oblique – O). Dodatkowo w obydwu grupach wykonano dwuwarstwowe zespolenie szyte ręcznie. Użyto szwów wykonanych z podobnych materiałów: nieabsorbowalnych do warstwy tylnej oraz absorbowalnych do warstwy wewnętrznej. Wyniki: Badaniem objęto 117 mężczyzn (58,5%) oraz 83 kobiety (41,5%) w wieku średnio 60,47 roku (zakres 28–81 lat). W 6-miesięcznej obserwacji u 25 pacjentów (12,5%) wystąpiła dysfagia [20 (20%) przypadków w grupie T vs 5 (5%) przypadków w grupie O (p = 0,001, 95% CI: 0,076–0,586, OR = 0,211]. U 19 pacjentów (9,5%) wystąpiło strukturalne zwężenie zespolenia: 16 (16%) przypadków w grupie T vs 3 (3%) przypadki w grupie O (p = 0,002, 95% CI: 0,046–0,577, OR = 0,162). Wnioski : Niniejsze badanie wykazało, że zwężenie występowało znacząco rzadziej w przypadku zastosowania skośnego aniżeli poprzecznego zespolenia przełykowo-żołądkowego w THE. Polecamy stosowanie techniki skośnej.