DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMZastosowanie płata VTRAM (vertical transverse rectus abdominis muscle flap) w leczeniu operacyjnym rozległego uszkodzenia ściany klatki piersiowej w przebiegu głębokiego zakażenia rany po sternotomii - Kołaczkowska, Magdalena; Jankau, Jerzy; Batkiewicz, Sebastian; Michałkiewicz, Maria; Rzymski, Stanisław; Siondalski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Zakażenie rany po sternotomii może stać się bardzo ciężkim powikłaniem po operacji kardiochirurgicznej, a nawet doprowadzić do zgonu pacjenta. Głębokie zakażenie rany z zapaleniem śródpiersia wymaga intensywnej terapii polegającej na usunięciu źródła zakażenia i często naprawie ściany klatki piersiowej, która nierzadko podlega znacznej destrukcji. W pracy przedstawiono przebieg leczenia ciężkiego powikłania gojenia się rany po sternotomii. Powstały w przebiegu wieloetapowego leczenia rozległy ubytek ściany klatki piersiowej doprowadził do ciężkiej niewydolności oddechowej u chorej z koniecznością kilkumiesięcznej terapii respiratorem. Śródoperacyjnie po wycięciu zakażonych tkanek i kości mostka ubytek ściany klatki piersiowej ostatecznie zaopatrzono, używając uszypułowany płat sieci większej oraz VTRAM (ang. vertical transverse rectus abdominis muscle flap). Uzyskano zadowalający wstępny wynik operacji, wyrażający się trwającą przez kilka tygodni po operacji poprawą sprawności oddechowej pacjentki polegającą na stale wydłużającym się czasie samodzielnego i sprawnego oddychania, bez pomocy respiratora. Jednakże po kilku miesiącach po operacji doszło do zgonu chorej w przebiegu ogólnego zakażenia grzybiczego.