Nudności i wymioty u chorych w medycynie paliatywnej - Leppert, Wojciech (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Nudności i wymioty należą do najczęściej występujących objawów ze strony układu pokarmowego u chorych w medycynie paliatywnej. Przewlekłe nudności i wymioty wywołane są najczęściej rozwojem choroby nowotworowej, zaburzeniami metabolicznymi, stosowanym leczeniem onkologicznym, zwłaszcza cytostatykami, podawaniem opioidów i innych leków. Szczególnie trudne jest leczenie tych obajwów u chorych z nieoperacyjną niedrożnością jelit. W artykule omówiono patomechanizm oraz leczenie nudności i wymiotów, które powinno być oparte na szczegółowej ocenie przyczyn i stanu klinicznego, co pozwala na wdrożenie skutecznego leczenia i w efekcie poprawę jakości życia chorych.