Artykuł poglądowyWpływ wieloczynnikowego leczenia zespołu metabolicznego na występowanie późnych powikłań cukrzycy typu 2 - Poradzka, Anna; Jasik, Mariusz; Karnafel, Waldemar; Fiedor, Piotr (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Zespół metaboliczny uważany jest za jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych na świecie. Powoduje on istotny wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego, a w efekcie zwiększenie śmiertelności. Na zespół metaboliczny składają się: zwiększony obwód talii, zwiększone stężenie triglicerydów i zmniejszone stężenie frakcji HDL cholesterolu, zwiększone wartości ciśnienia tętniczego oraz glikemii na czczo. Cechy te można ocenić w codziennej praktyce lekarskiej, co umożliwia rozpoznanie zespołu metabolicznego w warunkach ambulatoryjnych. Leczenie wszystkich jego elementów wywiera korzystny wpływ na zahamowanie rozwoju powikłań w przebiegu cukrzycy typu 2. W pracy omówiono znaczenie terapii otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego, leczenia przeciwzakrzepowego oraz ich rolę w ograniczeniu ryzyka występowania powikłań w przebiegu cukrzycy typu 2.