Artykuł oryginalnyWpływ cukrzycy na śmiertelność szpitalną i odległą u pacjentów z ostrymi zespołami wieńcowymi leczonych inwazyjnie - Tomaszuk-Kazberuk, Anna; Kożuch, Marcin; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Małyszko, Jolanta; Dobrzycki, Sławomir; Kosacka, Urszula; J. Musiał, Włodzimierz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Wprowadzenie: Cukrzyca jest uznawana za silny czynnik ryzyka zgonu oraz wystąpienia niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych u chorych ze świeżym zawałem mięśnia sercowego ( acute myocardial infarction – AMI). Wiele badań wykazało, że może mieć na to wpływ zbyt rzadko stosowane leczenie inwazyjne. Cel : Ocena wpływu cukrzycy na śmiertelność oraz chorobowość szpitalną i długoterminową u chorych ze świeżym zawałem mięśnia sercowego leczonych inwazyjnie. Materiał i metody : Dziewięciuset osiemdziesięciu czterech pacjentów z AMI (zawałem serca z uniesieniem odcinka ST oraz zawałem serca bez uniesienia odcinka ST) leczonych za pomocą przezskórnej interwencji wieńcowej podzielono na 2 grupy w zależności od występowania cukrzycy. Całkowitą śmiertelność oraz niekorzystne zdarzenia sercowo-naczyniowe oceniano przez 682,4 ±230 dni. Wyniki : Do badania włączono 286 kobiet oraz 698 mężczyzn w wieku 65 ±11 lat. Cukrzycę stwierdzono u 189 pacjentów (19,2%). Chorzy na cukrzycę byli starsi (66,1 ±11,3 vs 63,2 ±11,7 roku, p = 0,002), mieli większy wskaźnik masy ciała (29,8 ±7,3 vs 27,7 ±4,9 kg/m 2 , p < 0,00001), częściej nadciśnienie (79% vs 61%, p < 0,00001), mniejsze stężenie frakcji HDL cholesterolu (45,2 ±14,6 vs 42,4 ±12,2, p = 0,022) oraz większe stężenie triglicerydów (146,4 ±184,5 vs 120,1 ±93,6, p = 0,009). Nie było istotnych różnic w stopniu zaawansowania choroby wieńcowej. Częstość występowania niekorzystnych zdarzeń sercowych oraz śmiertelność całkowita były podobne w czasie obserwacji szpitalnej (p = 0,075 i p = 0,649), podczas gdy po 2 latach znacznie większa śmiertelność występowała u chorych na cukrzycę (9% vs 15%, p = 0,0294). Inne punkty końcowe występowały równie często w obu grupach. W analizie wieloczynnikowej ze zgonem korelowały następujące parametry: wiek, skurczowe RR oraz glikemia przy przyjęciu. Wnioski : Cukrzyca nie ma negatywnego wpływu na śmiertelność szpitalną w zawale leczonym inwazyjnie. Śmiertelność u chorych na cukrzycę jest istotnie większa po 2 latach od wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Obecność cukrzycy nie była związana z częstszym występowaniem niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.