Stres oksydacyjny i insulinooporność u libijskich osób z zespołem Downa: ocena i porównanie z grupą osób zdrowych - Rybka, Joanna; Kędziora-Kornatowska, Kornelia; Kupczyk, Daria; Kozakiewicz, Mariusz; Czuczejko, Jolanta; Szewczyk-Golec, Karolina; Szypuła, Jan; Kędziora, Józef; Błaszczak, Robert (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Cel: Ocena parametrów stresu oksydacyjnego u chorych w wieku podeszłym leczonych z powodu pierwotnego nadciśnienia tętniczego w porównaniu z chorymi leczonymi z powodu cukrzycy typu 2 oraz osobami zdrowymi. Materiał i metody: Od uczestników badania pobrano krew, w której oznaczano stężenie glutationu (GSH), aktywność katalazy (CAT), dysmutazy ponadtlenkowej (CuZnSOD, SOD-1), peroksydazy glutationowej (GPx1), reduktazy glutationowej (GR), a także dialdehydu malonowego (MDA), izoprostanów i zaawansowanych produktów utleniania białek (AOPP). Wyniki : Zaobserwowano istotnie wyższą aktywność dysmutazy ponadtlenkowej w grupie osób z nadciśnieniem w porównaniu z chorymi na cukrzycę. Aktywność CuZnSOD wynosiła odpowiednio 2304,1 ±37,48 U/g Hb i 2130,0 ±35,21, p < 0,001. Średnia aktywność katalazy była istotnie wyższa w grupie osób z nadciśnieniem w porównaniu z chorymi na cukrzycę, odpowiednio 24,1 ±0,41 BU/g Hb i 21,4 ±0,41 BU/g Hb, p < 0.001. Średnia aktywność peroksydazy glutationowej była istotnie niższa w grupie chorych z cukrzycą w porównaniu z osobami zdrowymi, odpowiednio 11,8 ±0,45 U/g Hb i 14,3 ±1,00 U/g Hb, p < 0,05. Zaobserwowano istotnie mniejsze stężenie AOPP w grupie osób z nadciśnieniem w porównaniu z chorymi na cukrzycę (p < 0,001) i grupą kontrolną (p < 0,001), odpowiednio 19,7 ±0,73mol/l, 25,3 ±1,32mol/l i 30,9 ±3,10 mol/l. Nie zaobserwowano różnic między grupami dotyczących aktywności GR oraz stężenia GSH, MDA i izoprostanów. Wnioski : W zakresie oznaczanych parametrów nie stwierdzono występowania stresu oksydacyjnego w badanych grupach chorych. Wyższa aktywność enzymów antyoksydacyjnych u osób z nadciśnieniem może być skutkiem stosowanej farmakoterapii. Uzyskane wyniki mogą wskazywać, że u osób leczonych z powodu nadciśnienia istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych związanych z występowaniem stresu oksydacyjnego niż u chorych na cukrzycę przyjmujących leki hipoglikemizujące.