Leczenie niedosłuchu przy użyciu implantów BAHA i implantów hybrydowych - Wróbel, Maciej; Karlik, Michał; Gawęcki, Wojciech; Borucki, Łukasz; Stieler, Olgierd M.; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
W Klinice Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu chirurgiczne leczenie niedosłuchów jest realizowane przez dwa programy związane z implantacją urządzeń elektronicznych. Obejmują one protezowanie z wykorzystaniem systemów aparatów na przewodnictwo kostne (bone anchored hearing aid – BAHA) oraz implantów hybrydowych związanych ze stymulację elektryczno-akustyczną. W niniejszym opracowaniu przedstawiono realizację obu projektów ze szczególnym uwzględnieniem kwalifikacji i uzyskiwanych wyników w obu tych grupach.