Mechanizmy działania inhibitorów czynnika martwicy nowotworów α - Eder, Piotr; Łykowska-Szuber, Liliana; Stawczyk-Eder, Kamila; Krela-Kaźmierczak, Iwona; Linke, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Nieswoiste zapalenia jelit należą do kręgu przewlekłych chorób zapalnych, w których od kilku lat z dobrym efektem stosuje się leki biologiczne będące inhibitorami czynnika martwicy nowotworów α. Pomimo coraz większych doświadczeń z tą nową grupą leków, nadal nie do końca poznane są mechanizmy molekularne, jakie decydują o ich skuteczności. W niniejszej pracy podjęto próbę przedstawienia aktualnej wiedzy na ten temat, a także zaprezentowano wynikające z tego implikacje kliniczne