Elastografia jako nowe narzędzie wykrywania raka piersi – ocena badań i zastosowań klinicznych - Rzymski, Paweł; Opala, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Mammografia i ultrasonografia są obecnie najbardziej czułymi metodami wykrywania raka piersi, jednak elastografia coraz częściej wymieniana jest jako nowe narzędzie diagnostyczne. Wykryto, że sztywność tkanki raka inwazyjnego jest 5–25 razy większa niż prawidłowej tkanki tłuszczowej. Istnieją dwa rodzaje badania elastograficznego stosowane we wstępnych badaniach klinicznych: elastografia klasyczna (z kompresją) i elastografia z wykorzystaniem fal poprzecznych. W artykule tym przedstawiono analizę 20 badań z lat 1997–2010 obejmujących 1484 zmiany złośliwe sutka i 2822 łagodne. Całkowita czułość elastografii wynosiła 67–100%, podczas gdy specyficzność 62–99%. Wyniki są obiecujące i stwarzają możliwość wykorzystania tej metody w ocenie BI-RADS oraz modyfikacji diagnostyki w stopniach 3–4.