Cholecystektomia z dostępu przez pochwę i pępek – próba oceny problemów pielęgnacyjnych - Dykas, Magdalena; Wieczorek-Wójcik, Beata; Bugalska, Agnieszka (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej jest usunięcie pęcherzyka żółciowego. Obecnie dąży się do zmniejszenia inwazyjności procedur chirurgicznych. Najnowszym wyzwaniem dla tradycyjnej chirurgii laparoskopowej są zabiegi wykonywane przez naturalne otwory ciała (natural orifice transluminal endoscopic surgery – NOTES). Dynamiczny rozwój technik chirurgii małoinwazyjnej skłania do analizy ich wpływu na opiekę pielęgniarską w okresie okołooperacyjnym. Cel pracy: Przedstawienie doświadczenia z zakresu pielęgniarstwa chirurgicznego w dobie chirurgii małoinwazyjnej na przykładzie pacjentki po zabiegu cholecystektomii wykonanej z dostępu przez pochwę i pępek. Metoda: Analizowano dokumentację medyczną okresu okołooperacyjnego i opis przypadku. Zabiegi przez naturalne otwory ciała mogą w przyszłości zminimalizować problemy pielęgnacyjne u pacjentów leczonych chirurgicznie, a tym samym zmniejszyć liczbę koniecznych interwencji pielęgniarskich i czynników ryzyka zakażeń szpitalnych w okresie okołooperacyjnym. Pielęgniarstwo chirurgiczne nie odstaje więc od minimalnie inwazyjnej idei w chirurgii.