Trądzik odwrócony leczony operacyjnie innowacyjnymi technikami redukcji powstałych ubytków – opis przypadku - Matusiak, Łukasz; Bieniek, Andrzej (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie. Trądzik odwrócony jest nawrotową chorobą zapalną objawiającą się obecnością przetok, ropni oraz bliznowacenia. Efekty leczenia zachowawczego często rozczarowują, a jedyną skuteczną formą terapii niejednokrotnie pozostają zabiegi chirurgiczne. Z powodu choroby pacjenci doświadczają istotnego pogorszenia jakości życia, wobec czego istnieje pilna potrzeba wypracowania skutecznych metod leczenia na każdym poziomie zaawansowania choroby. Cel pracy. Przedstawienie dwóch innowacyjnych technik zamykania ubytków powstałych na skutek chirurgicznego wycięcia zmian chorobowych w przebiegu trądziku odwróconego. Opis przypadku . Pacjentkę 42-letnią, chorującą na trądzik odwrócony od około 13 lat, leczoną wcześniej nieskutecznie różnymi metodami zachowawczymi, poddano leczeniu zabiegowemu w obrębie skóry okolicy łonowo-pachwinowej oraz obu pach z wykorzystaniem znieczulenia tumescentnego i dwóch technik redukcji lub zamykania powstałych pierwotnych ubytków pooperacyjnych – techniki 5-ramiennej gwiazdy oraz płatów łonowych. Wnioski . Przedstawione sposoby redukcji lub zamykania powstałego ubytku pooperacyjnego są skuteczne, dobrze tolerowane i przydatne w terapii trądziku odwróconego, lecz ich zastosowanie wymaga odpowiedniej kwalifikacji pacjentów.