Półpasiec uszny i jego powikłania. Zespół Ramsaya Hunta. Opis trzech przypadków - Baran, Anna; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Półpasiec uszny jest wywołany przez wirus ospy wietrznej i półpaśca ( varicella zoster virus – VZV), który występuje u 10–20% osób w populacji. Zespół Ramsaya Hunta, powikłanie półpaśca usznego, jest spowodowany reaktywacją latentnego zakażenia VZV w zwoju kolankowym nerwu twarzowego. Cel pracy. Przedstawienie 3 pacjentek, u których obserwowano zespół Ramsaya Hunta. Opis przypadków . U 87-letniej pacjentki 10 dni przed hospitalizacją pojawiły się pierwsze zmiany skórne o charakterze rumieniowo-obrzękowym z pojedynczymi pęcherzykami, którym towarzyszyły bolesność w obrębie małżowiny usznej prawej i zawroty głowy. Po kilku dniach dołączyły się dreszcze i gorączka (39°C). W trakcie pobytu w Klinice zaobserwowano cechy obwodowego porażenia nerwu twarzowego po stronie prawej. U drugiej pacjentki objawy niedowładu lewostronnego twarzy były poprzedzone wystąpieniem nagłego bólu gardła i ucha lewego z przeczulicą skóry i pęcherzykami w obrębie przewodu słuchowego zewnętrznego lewego. U trzeciej chorej pierwsze objawy miały charakter bólu i obrzęku ucha prawego. Po kilku dniach pojawiły się pęcherzyki w obrębie małżowiny usznej prawej i podniebienia twardego oraz obwodowe porażenie nerwu twarzowego prawego. U przedstawionych pacjentek w wyniku zastosowanego leczenia ogólnego i miejscowego uzyskano ustąpienie zmian skórnych, jednak objawy porażenia nerwu z towarzyszącą neuralgią i ubytkiem słuchu w jednym przypadku nadal się utrzymywały. Wnioski. W opisywanych przypadkach zakażenie VZV było powikłane porażeniem nerwu twarzowego, u jednej pacjentki dodatkowo wystąpiły zawroty głowy, ubytek słuchu dużego stopnia i róża. Zaawansowany wiek, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze utrudniają leczenie i stanowią negatywne czynniki prognostyczne oraz mogą prowadzić do ciężkich powikłań półpaśca usznego.