Rak neuroendokrynny skóry (Merkla) – aktualne poglądy na patogenezę oraz metody leczenia - Sosada, Beata; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Rak z komórek Merkla to rzadki neuroendokrynny nowotwór skóry o agresywnym przebiegu, najczęściej zlokalizowany w skórze szczególnie narażonej na promieniowanie słoneczne – na głowie i szyi. Obserwuje się szybki wzrost zachorowalności na ten nowotwór, a jego patogeneza jest nadal nieznana. Rozpoznanie ustala się na podstawie obrazu klinicznego, badania histopatologicznego oraz odczynów immunohistochemicznych. Odkrycie poliomawirusa związanego z komórkami Merkla oraz jego związek z rakiem z komórek Merkla może w istotny sposób przyczynić się do zrozumienia patogenezy tego nowotworu oraz wprowadzenia nowych metod terapeutycznych. Podstawą terapii nowotworu zaawansowanego miejscowo jest leczenie chirurgiczne z uzupełniającą radioterapią.