Opis przypadkuPrzemijające zaburzenia kurczliwości koniuszka lewej komory u pacjenta z nadpłytkowością samoistną - Kaaz, Konrad; Przewłocka-Kosmala, Monika; Gajek, Jacek; Mysiak, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Zespół tako-tsubo często imituje objawy zawału mięśnia serca. W artykule przedstawiono pacjenta z objawową nadpłytkowością oraz objawami przedmiotowymi i podmiotowymi ostrego zespołu wieńcowego. Na podstawie całokształtu obrazu chorobowego rozpoznano przemijające zaburzenia kurczliwości lewej komory.