Urzędowe zadośćuczynienie - Burzyński, Artur; Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2011)
Przepisy ustanawiające wojewódzkie komisje do spraw orzekania o błędach medycznych miały być alternatywnym rozwiązaniem dla procesu sądowego, ścieżką dochodzenia odszkodowania przez pacjentów, którzy ucierpieli w wyniku tzw. zdarzeń medycznych. Obecny kształt przepisów może spowodować, że pomysł spali na panewce.