Akceptacja choroby i sposoby radzenia sobie ze stresem u osób po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego - Kurowska, Krystyna; Rumińska, Beata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp: Pragnieniem ludzkości jest życie bez chorób i stresu. Większość osób nie potrafi zaakceptować choroby, doświadcza przykrych doznań emocjonalnych, rzadziej podejmuje wysiłki zmierzające do zmiany tej sytuacji. Cel pracy: Określenie poziomu akceptacji choroby i sposobów radzenia sobie ze stresem u pacjentów po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego. Materiał i metody: Przebadano 98 pacjentów po operacji aloplastyki stawu biodrowego przebywających na Oddziale Urazowo--Ortopedycznym w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu przy ul. św. Józefa. Akceptację choroby oceniono za pomocą skali akceptacji choroby ( Acceptance of Illness Scale – AIS) w adaptacji Z. Juczyńskiego, a pomiar radzenia sobie w sytuacjach stresowych z zastosowaniem kwestionariusza CISS Endlera i Parkera, w polskiej adaptacji autorstwa Szczepanika, Strelaua i Wrześniewskiego. Wyniki: Badana grupa uzyskała przeciętną akceptację choroby. Najczęściej stosowanym stylem był styl zadaniowy, rzadziej emocjonalny i unikowy. Akceptacja choroby malała wraz ze wzrostem stylu skoncentrowanego na emocjach. Wnioski: Otrzymane wyniki mogą mieć wpływ na przygotowanie pacjenta do samodzielnej egzystencji z chorobą. Pozwalają lepiej zaplanować opiekę nad tym chorym, wdrożyć działania mające na celu pomoc w zaakceptowaniu choroby.