Genetycznie uwarunkowany polimorfizm enzymów metabolizujących ksenobiotyki w autoimmunologicznych chorobach tkanki łącznej - Barańska, Małgorzata; Skrętkowicz, Jadwiga (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Autoimmunologiczne choroby tkanki łącznej to zróżnicowana klinicznie grupa przewlekłych, nierzadko poważnych w konsekwencjach chorób, których patogeneza wiąże się z oddziaływaniem szkodliwych czynników środowiskowych, przy osobniczej genetycznej wrażliwości zależnej m.in. od funkcji enzymów detoksykujących. Genetyczne różnice w regulacji, ekspresji i aktywności genów kodujących enzymy I i II fazy metabolizmu mogą być głównym czynnikiem związanym ze wzrostem zachorowalności na choroby autoimmunologiczne. W pracy podsumowano aktualną wiedzę na temat polimorfizmu genów odpowiedzialnych za aktywność enzymów metabolizujących ksenobiotyki i zapadalności na choroby o podłożu autoimmunologicznym.