Original paper Etanercept in dermatological practice – authors’ own experience in the treatment of psoriasis vulgaris and psoriatic arthritis - Adamski, Zygmunt; Dudziak, Małgorzata; Zakrzewska, Katarzyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2011)
Wprowadzenie : Rola czynnika martwicy nowotworów α ( tumour necrosis factor α – TNF- α) w patogenezie łuszczycy zwyczajnej i łuszczycowego zapalenia stawów została potwierdzona w modelach doświadczalnych, a terapia skierowana przeciwko TNF-α okazała się skuteczna w leczeniu zmian skórnych i stawowych. Cel: Przedstawiono doświadczenia własne autorów w leczeniu etanerceptem łuszczycy zwyczajnej u dorosłych i dzieci oraz łuszczycowego zapalenia stawów. Wnioski: W obserwacji autorów lek ten podawany w dawce 50 mg tygodniowo był bardzo dobrze tolerowany oraz znacząco poprawił stan skóry u chorych na łuszczycę zwyczajną oraz zmniejszył dolegliwości stawowe u osób z łuszczycowym zapaleniem stawów, a tym samym poprawił jakość życia pacjentów.