Zabiegi hybrydowe w leczeniu schorzeń obejmujących łuk aorty - Puślecki, Mateusz; Buczkowski, Piotr; Perek, Bartłomiej; Stachowiak, Wojciech; Misterski, Marcin; Juszkat, Robert; Kulesza, Jerzy; Żabicki, Bartosz; Stanisić, Michał Goran; Staniszewski, Ryszard; Ligowski, Marcin; Camacho, Estilita; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wewnątrznaczyniowe (endowaskularne) techniki wszczepiania stentgraftów piersiowych (ang. thoracic endovascular aortic repair – TEVAR) stały się leczeniem z wyboru schorzeń obejmujących aortę zstępującą – szczególnie u chorych w ciężkim stanie klinicznym i z chorobami współistniejącymi. Patologie obejmujące łuk i gałęzie łuku aorty wymagają zabiegów hybrydowych ze wsparciem chirurgii naczyniowej ( debranching gałęzi łuku) pozwalających na bezpieczną implantację stentgraftu. W pracy przedstawiono doświadczenia własne zastosowania technik hybrydowych w leczeniu patologii aorty obejmujących jej łuk w trudnych klinicznie przypadkach, z podziałem na strefy umiejscowienia bliższego końca stentgraftu [tzw. strefy lądowania (ang. landing zone – LZ)]. Choroby aorty stały się problemem interdyscyplinarnym, wymuszającym zaangażowanie wysoko wykwalifikowanej kadry lekarskiej w zakresie chirurgii, radiologii inwazyjnej, anestezjologii i kardiologii oraz zastosowanie specjalistycznego sprzętu niezbędnego do terapii.