Najdłuższe przeżycie po wszczepieniu mitralnej protezy zastawkowej Lillehei-Kaster z uchylnym dyskiem? - Jander, Sławomir; Bartczak, Karol; Bitner, Mirosław; Zielińska, Marzenna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W roku 1990 Starr wszczepił pierwszą mitralną protezę zastawkową, rozpoczynając erę wymiany zastawki mitralnej (ang. mitral valve replacement – MVR). Od tego czasu wszczepiono miliony protez zastawkowych, a wielu pacjentów poddano obserwacji w celu określenia wyników odległych MVR. Jednak w piśmiennictwie niełatwo znaleźć doniesienia o przeżyciu dłuższym niż 25 lat. Niniejsza praca przedstawia unikalny opis przypadku pacjenta, który przebył operację MVR z wszczepieniem protezy mechanicznej Lillehei-Kaster z uchylnym dyskiem 14 marca 1979 roku. Podczas ponad 32 lat obserwacji u pacjenta wystąpiły powikłania odległe MVR (infekcyjne, zakrzepowo-zatorowe i krwotoczne), ale były one skutecznie leczone. Przez większość tego okresu pozostawał on w II klasie czynnościowej wg Nowojorskiego Towarzystwa Chorób Serca (ang. New York Heart Association – NYHA). W ostatniej echokardiografii uwidoczniono stosunkowo dobrze funkcjonującą protezę zastawkową z małym efektywnym polem przepływu (1 cm 2 ) i dość wysokim gradientem przezzastawkowym (13/6 mm Hg). 32-letnie przeżycie wydaje się bardzo dobrym i rzadko spotykanym wynikiem odległym po MVR.