Diagnostyka i strategia postępowania w leczeniu wczesnych powikłań pooperacyjnych dotyczących opłucnej - Nazyrov, Feruz G.; Khudaibergenov, Shuhrat N.; Irisov, Orticaly Tulaevich (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Operacje chirurgiczne prowadzone w obrębie płuc i tchawicy stanowią największe zagrożenie wystąpienia komplikacji z istotnym wpływem na kształtowanie się pooperacyjnej śmiertelności. Praca porusza problemy związane ze sposobem definiowania powikłań w chirurgii klatki piersiowej, ram czasowych ich występowania oraz potencjalnych przyczyn, związanych z postępowaniem chirurgicznym i anestezjologicznym. Skupiono się na zagadnieniach występowania krwawienia, rozwoju ropniaka, przecieku płucnego oraz gromadzenia chłonki w jamie opłucnej. Opisano także możliwość wykorzystania technik mało inwazyjnych w zakresie postępowania diagnostycznego i leczniczego.