Chłonkotok z powodu zakrzepicy żyły ramienno-głowowej lewej jako późne powikłanie wszczepienia rozrusznika serca - Tomaszewski, Dariusz; Marjański, Tomasz; Rzyman, Witold (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wszczepienie przezżylnego rozrusznika serca, które staje się przyczyną wycieku chłonki do jamy opłucnej, jest niezwykle rzadko opisywane w piśmiennictwie. Opisano przypadek 87-letniego chorego, u którego po 12 latach od wszczepienia rozrusznika serca wystąpiła zakrzepica żyły ramienno-głowowej lewej na tle zarośniętej żyły głównej górnej na elektrodach. W wyniku braku swobodnego odpływu chłonki z przewodu piersiowego do lewego kąta żylnego doszło do pęknięcia przewodu i wycieku chłonki do prawej jamy opłucnej. Wykonanie nadprzeponowego podwiązania przewodu piersiowego na drodze torakotomii prawostronnej skutecznie zatrzymało wypływ chłonki do jamy opłucnej.