Przypadek pęknięcia mięśnia sercowego w przebiegu ziarniniaka Wegenera - Nowak, Katarzyna; Dutkiewicz, Witold; Iciek, Witold; Krieger, Olgierd; Habura, Ireneusz; Kamińska, Krystyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy opisano przypadek bardzo szybkiego rozwoju ziarniniaka Wegenera u 70-letniej pacjentki, przebiegającego z zajęciem zatok przynosowych, płuca prawego oraz niemym klinicznie rozwojem w obrębie nerek z bezobjawowym zajęciem mięśnia sercowego i nagłym pęknięciem wolnej ściany lewego przedsionka (ang. left atrial – LA) z ostrą tamponadą serca. Podkreślono rzadkość lokalizacji schorzenia w tej okolicy oraz jak dotąd nigdzie nieopisane rozwijające się podstępnie powikłanie zakończone dramatycznym nagłym zgonem. Zmiany w mięśniu sercowym polegały na ogniskowym przeroście włókien mięśniowych, obecności wylewów krwawych, włóknieniu okołonaczyniowym, obecności rozsianych nacieków z komórek limfocytarnych, leukocytów i histiocytów. Nacieki obecne były również wokół ściany dużych naczyń, w ścianie i poza nią. W obrębie mięśnia sercowego i w okolicy podnasierdziowej obecne nacieki zapalne z limfocytów, histiocytów oraz wylewy krwawe. Jest to jedyny opisany przypadek nagłego pęknięcia serca w przebiegu ziarniniaka Wegenera.