REHABILITACJAPoszpitalna rehabilitacja chorych z mechanicznym wspomaganiem lewej komory serca typu HeartWare - Oleszczyk, Krystian; Zielińska-Meus, Anna; Pacholewicz, Jerzy; Zielińska, Teresa; Bolewska-Leszczyńska, Bożena; Rybicki, Jerzy; Sykosz, Teresa; Bugajska-Sysiak, Katarzyna; Staroszczyk-Głąb, Weronika; Kurek, Barbara; Szeląg, Anna; Gutkowska, Aurelia; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Optymalnym sposobem leczenia schyłkowej niewydolności serca (NS) jest przeszczep serca. Ograniczona liczba dawców narządów limituje dostęp do tej metody leczenia. Systemy wspomagania komór są jedną z metod leczenia skrajnej NS. Wykorzystuje się je jako pomost do transplantacji serca (ang. bridge to transplantation ), jako wspomaganie funkcji serca w schyłkowej NS, aby uzyskać czas konieczny do regeneracji mięśnia sercowego (ang. bridge to recovery ), a także jako terapię docelową (ang. destination therapy ). Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie skuteczności wczesnej poszpitalnej stacjonarnej rehabilitacji (II etap) u pacjentów z wszczepionym systemem wspomagania lewej komory serca typu HeartWare. Materiał i metody: U 4 pacjentów w wieku 38, 47, 62 i 63 lata prowadzono kompleksową rehabilitację II etapu: ruchową i psychologiczną w 3 miesiące po wszczepieniu systemu HeartWare. Test 6-minutowego marszu wykorzystano do oceny wyników rehabilitacji. Stosowano ćwiczenia krążeniowo-oddechowe, trening rowerowy, ćwiczenia izometryczne, a także psychoterapię. Wyniki : Uzyskano poprawę tolerancji wysiłku oraz poprawę funkcjonowania psychicznego i emocjonalnego.