Elektrostymulacja mięśni dna miednicy w leczeniu nietrzymania moczu u kobiet - Gałczyński, Krzysztof; Romanek, Katarzyna; Kulik-Rechberger, Beata; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Nietrzymanie moczu (NTM) to objaw polegający na mimowolnym jego wycieku. Stanowi ono obecnie duży problem zdrowotny dotykający 20–50% dorosłych kobiet, zwłaszcza w okresie pomenopauzalnym. Obniża jakość życia, ogranicza aktywność fizyczną, zawodową i seksualną, oraz powoduje szereg problemów w sferze psychologicznej. Elektrostymulacja mięśni dna miednicy jest, obok farmakoterapii, psychoterapii, zmiany stylu życia oraz ćwiczeń mięśni dna miednicy, jedną z metod zachowawczego leczenia NTM. Cel pracy: Ocena danych z piśmiennictwa dotyczących elektrostymulacji mięśni dna miednicy w leczeniu NTM w oparciu o artykuły zamieszczone w bazie Medline w latach 1985–2011. Materiał i metody: Przegląd piśmiennictwa zawartego w bazie Medline dotyczącego NTM, jego rodzajów, patogenezy, sposobów i wyników leczenia, zwłaszcza przy użyciu elektrostymulacji mięśni dna miednicy. Wyniki : Elektrostymulacja mięśni dna miednicy ma udowodnioną skuteczność sięgającą nawet 90% w leczeniu wysiłkowego NTM, naglącego NTM oraz postaci mieszanej. Za pomocą elektrod umieszczonych w pochwie i/lub w odbytnicy stymulowane są mięśnie dna miednicy prądem o częstotliwości 20–100 Hz i natężeniu ok. 20 mA. Wywołuje to szereg zmian w okolicy stymulowanej, które w konsekwencji doprowadzają do wyleczenia lub zmniejszenia objawów NTM. Wnioski : Elektrostymulacja jest skuteczną i bezpieczną metodą leczenia NTM. W połączeniu z innymi metodami leczenia zachowawczego może być pomocna dla określonej grupy pacjentek jako leczenie pierwszego rzutu lub leczenie poprzedzające i/lub uzupełniające zabieg operacyjny.