Zaburzenia pożądania u kobiet w okresie klimakterium w praktyce klinicznej - Czyżkowska, Anna; Rawińska, Marta; Lew-Starowicz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Do typowych zaburzeń seksualnych u kobiet w okresie okołomenopauzalnym zalicza się utratę lub brak potrzeb seksualnych, zaburzenia podniecenia seksualnego, brak reakcji seksualnej, zaburzenia orgazmu oraz bolesne stosunki. Jednym z najczęstszych zaburzeń seksualnych u kobiet w okresie klimakterium są zaburzenia pożądania ( hypoactive sexual desire disorder – HSDD). Etiopatogeneza zaburzeń pożądania zawiera trzy wymiary: biologiczny, poznawczy i motywacyjny. W niniejszej pracy opisany został także paradygmat ułatwiający diagnozowanie i leczenie zaburzeń pożądania w praktyce ogólnolekarskiej.