Rola terapii hormonalnej w życiu kobiet w okresie menopauzy - Putyński, Leszek; Janicka, Karolina (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cel pracy: Celem podjętych badań była ocena skuteczności terapii hormonalnej ( hormonal therapy – HT) stosowanej u kobiet w okresie menopauzalnym, tj. różnic w występowaniu i nasileniu objawów menopauzalnych między kobietami poddawanymi i niepoddawanymi terapii hormonalnej. Materiał i metody : Badaniem objęto 60 kobiet (30 kobiet z menopauzą niestosujących HT oraz 30 kobiet z menopauzą, u których stosowano HT) w wieku 45–70 lat. Do pomiaru częstości intensywności objawów menopauzalnych użyto skali Greena i kwestionariusza „Zdrowie kobiet” ( The Women’s Health Questionnaire – WHQ) Hunter. Wyniki: Wyniki badań wykazały, że istnieją różnice w występowaniu i nasileniu objawów menopauzalnych między kobietami stosującymi HT a kobietami niestosującymi tej terapii. Więcej objawów menopauzalnych i bardziej nasilonych występuje u kobiet pozbawionych HT. Wniosek: Stosowanie HT należy uznać za uzasadnione. Znacząco łagodzi ona niepożądane objawy menopauzalne i tym samym może ułatwiać codzienne funkcjonowanie kobiet.