Nowe aspekty leczenia osteoporozy pomenopauzalnej - Sobczuk, Anna; Sobczuk, Katarzyna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Menopauza i zmniejszenie stężenia estrogenów są najczęstszymi przyczynami osteoporozy u kobiet. Skutkiem tych zmian jest szybkie zmniejszanie się gęstości mineralnej kości ( bone mineral density – BMD) i wzrost ryzyka złamań. W leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej wykorzystywane są leki o działaniu antyresorpcyjnym, takie jak estrogeny, bisfosfoniany, selektywne modulatory receptora estrogenowego ( selective estrogen receptor modulators – SERM), kalcytonina. U starszych kobiet korzystnie jest zastosowanie leków pobudzających kościotworzenie: sole strontu i parathormon (PTH). W artykule omówiono nowe strategie leczenie osteoporozy oparte na badaniach genetycznych i biologii molekularnej. Przedstawiono korzyści, jakie można osiągnąć, stosując wyżej wymienione leki. Omówiono też dostępne w Polsce leki i wskazania do ich stosowania na różnych etapach rozwoju osteoporozy.