Choroby tarczycy a czynność jajników - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zarówno niedoczynność tarczycy, jak i jej nadczynność u kobiet ma dobrze udokumentowane związki z szeregiem zaburzeń dotyczących gonad. Niedoczynność tarczycy wiąże się z występowaniem rzadkich miesiączek, nadczynność zaś z zaburzeniami o charakterze hypomenorrhea i polymenorrhea. Warto zauważyć również fakt częstej manifestacji chorób tarczycy wśród niepłodnych pacjentek. Szczególnie częste w tej grupie chorych są autoimmunologiczne choroby tarczycy. W artykule omówiono kliniczne aspekty związku między funkcją tarczycy a żeńskim układem rozrodczym.