Artykuł poglądowyEpidemiologia wybranych czynników ryzyka chorób układu krążenia - Matyjaszczyk, Piotr; Hoffmann, Karolina; Bryl, Wiesław (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Pomimo podejmowanych działań profilaktycznych choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie, w większości krajów europejskich oraz w Polsce. W artykule przedstawiono przegląd aktualnych danych epidemiologicznych dotyczących wybranych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Zwrócono uwagę na problemy profilaktyki chorób układu krążenia oraz przedstawiono efekty dotychczasowych działań zapobiegających zdarzeniom sercowo-naczyniowym w wieku dorosłym.