Nie ma świętych krów – rozmowa z Andrzejem Sadowskim, wiceprezydentem Centrum im. Adama Smitha - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2011)
Dziś żyjemy w świecie, w którym nie ma świętych krów, każdy może zbankrutować, nawet z pozoru stabilne systemy monetarne. Prawa grawitacji i bankructwa są uniwersalne, próby utrzymania status quo w polskiej ochronie zdrowia z góry skazane są na porażkę. Prędzej czy później nie będziemy mieli innego wyjścia, jak uciec od obecnego systemu. Bo nie można wbrew rozsądkowi i logice zadekretować, że polskiej ochronie zdrowia bankructwo nie grozi.