Ostry chleb nasz powszedni - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2011)
– Co pani dolega? – pyta lekarz. – Od tygodnia boli mnie oko – odpowiada pacjentka, która postanowiła wykorzystać istniejący w polskiej ochronie zdrowia absurd ostrego dyżuru. Ten absurd trwa w najlepsze, choć widać już pierwsze jaskółki zmiany. Nie ma się jednak co łudzić – długo poczekamy na jego likwidację.