Zaciskanie pętli na szyi - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2011)
Środowisko osób zarządzających szpitalami zelektryzowały w grudniu 2011 r. dwie informacje: wzrost zadłużenia lecznic do 10 mld zł i raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) niepozostawiający suchej nitki na placówkach przekształconych niedawno w spółki oraz samorządach, które miały te procesy nadzorować.